Welke winkelklant ben jij? Diegene die elk nieuw product omdraait en de voedingsetiketten leest? Of diegene die alles lukraak of uit gewoonte in de winkelmand gooit?
Als je de laatste bent, dan is dit artikel voor jou 😉
Allereerst waarom zou je in godsnaam de kleine lettertjes van het voedingsetiket lezen?
-
Je bent je bewuster van wat je eet en maakt voor jezelf de gezondere keuze.
-
Je laat je niet meer afleiden door allerlei marketingtaal (denk maar aan de % minder vet of suiker boodschappen).
-
Je hebt meer aandacht voor wat goed is voor je lichaam en haalt meer energie uit je voeding.
-
Je gaat producten vergelijken om nét dat te vinden waar jouw lichaam zich het beste bij voelt.
In welke mate dit belangrijk voor je is, dat is geheel persoonlijk. Maar het feit dat je dit leest, denk ik wel dat ik je hebt getriggerd 🤭
Tijd om er in te duiken! Wat kunnen we zoal lezen op een etiket en hoe interpreteren we dit?
1. Een aantal zaken zijn wettelijk verplicht (denk maar aan de naam, ingrediënten, voedingswaarde, houdbaarheidsdatum, bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden), andere zaken zijn niet wettelijk verplicht en dienen er enkel voor om jou te overtuigen dit product te kopen (marketing taal zoals 10% minder vet of suiker, extra light, …). Wanneer je echt een bewuste keuze wilt maken, dat kan je de tweede soort informatie beter negeren 😉
2. De ingrediëntenlijst: Dit is een lijst van alles dat in het product zit. Hierbij geef ik je graag 2 vuistregels mee:
- Hoe meer ingrediënten, hoe meer bewerkt dit product is. Probeer dit tot een minimum te houden.
- De ingrediënten zijn gesorteerd volgens de mate dat ze in het product zitten, van veel naar weinig. Staat bv suiker op de eerste plaats, dan bestaat het product mogelijk uit meer dan de helft suiker 🤯
3. Voedingswaarde
- Kcal: Dit geeft weer hoeveel energie je lichaam uit dit product kan halen – op welke manier, dat hangt af van de samenstelling van de macro’s.
- Koolhydraten, waarvan toegevoegde suikers: de koolhydraten is de verzameling van zowel de trage als de snelle. De laatste zijn vaak toegevoegd als pure suiker, dit vermelden ze ook apart en beperk je best tot een minimum. Staar je er ook niet op blind, dit zal nooit 0 zijn 😉
- Vetten: opgedeeld in de onverzadigde (goede), verzadigde (slechte) en transvetten (allerslechtste). Een handige vuistregel; kies geen producten die uit meer dan 30% verzadigde vetten bestaan.
- Eiwitten: Hier wil je graag wat meer van, ze zorgen voor een voldaan gevoel en spieropbouw. Idealiter bestaat een snack uit minstens 5g eiwit (en je volledige maaltijd uit 30g eiwit).
- Vezels: Een speciale soort koolhydraat die van essentieel belang is voor je darmen. Bij een tussendoortje mik je ook hier op minimaal 5g vezels per 100g.
(Weet je niet meer wat de functie is van de verschillende macro’s? Geen nood, hier schrijf ik binnenkort een blog over 🙌)
Zie zo, een voedingsetiket in een notendop. Nu is het aan jou! Ga naar je voorraadkast, start met oefenen en evalueer.
Wil jij nog meer over voeding leren? Wil jij eindelijk van het diëten af en leren hoe je je voeding echt voedt? Neem dan een kijkje naar mijn online curussen. Ik leg er alles uit om een simpele en praktische manier. Zit je toch nog met vragen? Stuur me dan gewoon een berichtje, ik kijk graag hoe ik je kan helpen. 🤗