Verandering van spijs doet eten zeggen ze bij ons. Niet enkel figuurlijk, maar zeker ook letterlijk te nemen! 🙌
Ondertussen weten we dat heel wat voedingsmiddelen helend zijn, maar wist je dat bepaalde combinaties elkaar versterken! Zowaar dat je je medicatie binnenkort kan vervangen 🙏
Bepaalde combinaties staan reeds bekend om hun complementaire smaken en texturen, maar sommige van deze iconische voedselparen werken ook samen op wetenschappelijk niveau. Het kind heeft zelfs een naam: voedselsynergie én het is een betere (en lekkerdere) strategie om je maaltijden te plannen! 🤘
De wetenschap achter synergetisch voedsel
Neem de klassieke combinatie van tomaat en avocado: ze zijn elk ongelooflijk gezond, maar nog meer wanneer ze samen worden gegeten – zoals in guacamole of avocadotoast! Gezonde vetten zoals die in avocado, noten en zaden en zelfs een beetje extra vierge olijfolie helpen het lichaam de beschermende lycopeen uit tomaten en luteïne uit bladgroenten op te nemen! 👌
Doorgaans vormen gezonde vetten en de fytochemicaliën in fruit en groenten een uitstekende combinatie die meer oplevert dan wanneer je ze afzonderlijk eet.
Hier zijn een paar van mijn favoriete combinaties:
👉 Tomaat & avocado – Zoals gezegd is dit een klassieke combinatie, maar wist je dat het je risico op kanker en hart- en vaatziekten kan verminderen? Het is ook een geweldig duo qua smaak!
👉 Haver & aardbeien – De vitamine C in aardbeien helpt ons lichaam het ijzer in volkoren haver efficiënter te absorberen. IJzer is een noodzakelijk element voor de productie van bloed in ons lichaam.
👉 Broccoli & tomaat – Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan naar het waarom, werd deze combinatie in verband gebracht met een verminderd risico op prostaatkanker.
👉 Druiven & bosbessen – In een studie werd gekeken naar de antioxidant capaciteit van verschillende vruchten afzonderlijk (appels, sinaasappels, bosbessen, druiven) versus dezelfde hoeveelheid van een mix van vruchten, en bleek dat de mix een grotere antioxidant respons had.
👉 Groenten & citroen – De vitamine C in de citroen zet veel van het plantaardige ijzer in groenten zoals boerenkool om in een vorm die vergelijkbaar is met die in vis en rood vlees. Het duo verhoogt jouw immuniteit en spierkracht met meer kracht dan wanneer je deze voedingsmiddelen afzonderlijk eet.
👉 Kurkuma & zwarte peper – Zwarte peper bevat piperine die de opname van kurkuma verbetert, waardoor dit een ontstekingsremmend superduo is! Kurkuma en gember zijn ook een geweldig duo om ontstekingen tegen te gaan.
👉 Appels & pure chocolade – Chocolade bevat catechines en appels bevatten quercetine (ontstekingsremmend). Gecombineerd maken deze twee flavonoïden klonterende bloedplaatjes los, wat de gezondheid van hart en bloedvaten verbetert en antistollingsactiviteit biedt. Quercetine komt ook voor in boekweit, uien en frambozen
👉 Havermout & vers sinaasappelsap – Het drinken van vitamine C-rijk sinaasappelsap terwijl je een kom echte havermout eet helpt jouw slagaders te reinigen en voorkomt hartaanvallen met twee keer zoveel effectiviteit als wanneer je een van beide ontbijtproducten alleen zou eten.
Recepten en ideeën om synergetisch voedsel in jouw dieet op te nemen
Nu je weet hoe belangrijk het is om dingen te mixen, laten we het omzetten naar de praktijk! Je kan het zo simpel of zo gek bedenken als je zelf wenst!
Hier zijn alvast enkele synergetische maaltijdcombinaties en recepten om te proberen:
👉 Spinazie en avocadosalade met kikkererwten en citroenpartjes
👉 Gehakte noten en zaden, bessen en gehakte munt besprenkeld met notenboter
👉 Gebakken zoete aardappel met een vleugje kaneel, overgoten met notenboter, zaden en bessen
👉 Gesauteerde aubergine met tomaten, gehakte knoflook en ui geserveerd met een drupje olijfolie
👉 Havermout met vlas en kurkuma
👉 Energieke bessensmoothiebowl – met kokosmelk, ontpitte dadels, bessen en chiazaadjes
Ken je iemand die deze combo’s ook moet proberen? Aarzel dan niet om dit te delen. Hun gezondheid en smaakpapillen zullen je héél dankbaar zijn.