Catchy titel he? Maar wat is nu functioneel koken?
Met functioneel koken bedoel ik een menu samenstellen en de ingrediënten zo kiezen dat ze heel functioneel zijn voor wat jouw lichaam die dag nodig heeft. Om jou van de juiste energie en nutriënten te voorzien. 🤔
Meesten onder ons hebben niet zo heel actieve levensstijl, gezien velen van ons een zitten beroep hebben. Daarbovenop gooit de voedingsindustrie heel wat onnodige suiker naar ons hoofd. Suiker die we, door ons beroep, niet altijd kunnen verbranden.
Gevolg? Onze bloedsuiker piekt, onze hormonen geraken uit balans en we gaan meer (buik)vet opslaan.
De oplossing? Milder en waakzaam zijn voor suiker en meer vetten eten. Ja inderdaad, meer vetten! Maar dan wel van de gezonde variant 😉 Want om vet echt te verbranden, moeten we het ook eten en ons lichaam leren dat het ook van vetten de nodige energie kan halen.
Om je wat inspiratie te geven, deel ik graag een overheerlijk menu’tje 🤩
>> Ketobrood met pesto en een gevuld courgette bootje. Hier zitten wel wat koolhydraten in, maar dan uit groenten. De calorieën die komen voornamelijk uit de eiwitten en vetten.
We starten met het ketoboord
Klop 3 eieren samen met 60ml kokosroom. Smelt 150ml kokosolie (let op dat deze niet te heet wordt) en voeg deze toe aan het eimengsel. Voeg alle droge ingrediënten (360g amandelmeel, 10g bakpoeder, 5g bicarbonaat, een snuifje zout en Italiaanse kruiden) samen en roer het om. Voeg dan het droge en natte mengsel samen en meng goed tot een homogene massa. Vet de bakvorm in met kokosolie en giet het mengsel over. Strijk het goed plat (de vorm zal niet meer veranderen). Bak een uurtje in de oven op 140°C en laat nadien zeker 20 minuten afkoelen.
Terwijl het brood bakt, maken we de courgette bootjes.
Snijd 2 courgettes doormidden en hol ze uit (bewaar het vruchtvlees). Vet ze in met een beetje kokosolie en zet mee in de oven (bij het brood). Snijd 300g kippenfilet in kleine blokjes en kruid flink met Provençaalse kruiden. Bak de kip met het courgettevruchtvlees met een fijngesneden sjalotje. Voeg 100g zongedroogde tomaatjes toe. Haal de bootjes uit de oven en vul deze met het kippemengsel. Werk af met flink wat peterselie.
Bijna klaar – it’s pesto time!
Heel simpel: doe alle ingrediënten in een mixer en mix tot een egale massa: 50g Rucola, 50g (of een volledige plant) Basilicumblaadjes (en -takjes), 50g Pistachenoten, 50g Walnoten, 50g Parmezaanse kaas, 2 teentjes Knoflook. Voeg op het einde het sap van een halve limoen en 75ml extra vierge olijfolie toe. Roer om tot alles mooi vermengd is.
Et voila, een mooi kleurrijk bord die jouw immuniteit écht een boost zal geven 💪
Meer van dit? Volg me dan zeker op mijn socials en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (helemaal onderaan 👇).