“Zonder korstjes geen borstjes”. Iets wat mijn mama altijd zei toen ik klein was, tot ik op mijn 2 jaar haar al een antwoord gaf “ze zullen wel van zelf groeien”. En dat deden ze ook 😉
Ergens voelde ik als 2-jarige al wat mijn lichaam niet nodig had, alleen snapte mijn wereld dit toen nog minder. 30 jaar later begrijp ik mijn lichaam al veel beter en probeer ik er ook bewuster naar te luisteren. Conclusie? Mijn lichaam kan tarwe niet zo goed verdragen. Ondertussen eet ik quasi geen brood meer, maar focus ik liever op andere granen zoals havermout, quinoa, boekweit, … Door deze switch sta ik veel energieker in het leven en heb ik een pak minder gezondheidsklachten dan toen ik klein was.
De wereld staat gelukkig niet stil, steeds meer komen er producten zonder tarwe / zonder gluten op de markt. Maar het is nog steeds niet gemakkelijk OF mega duur.
Voor mezelf maak ik er dan graag een uitdaging van om lekkere receptjes om te bouwen zodat iemand zoals mezelf ze ook kan eten (zonder pijn).
Een quiche is zo’n voorbeeld. Ik ben dol op quiche en de mater dat je er mee kan variëren! Maar standaard gezien heb je er een bladerdeegbodem voor nodig. Standaard met tarwe en niet-zo-standaard de heel dure glutenvrije variant 😕
Tijd om daar nog een alternatief op te bieden! Een korstloze quiche 😎
Met dit recept geef ik je inspiratie voor een zalm-spinazie quiche voor 4 personen. Maar weet dat je, net zoals bij alle quiches, eindeloos kan variëren met smaken. De basis, die blijft wel hetzelfde.
Let’s go.
- Kook 200g quinoa. Laat wat afkoelen en duw het vocht eruit.
- Verdeel de quinoa over een ovenvorm en duw het zo plat mogelijk. (Het is niet omdat we geen deeg gebruiken, dat we geen gebalanceerde maaltijd nodig hebben he 😉).
- Kluts 8 eitjes en een brikje sojaroom door elkaar.
- Voeg al je lievelingsgroenten en kruiden toe, ik ging voor spinazie, dille, peper en zout.
- Giet het mensgel over de quinoalaag
- Voeg wat extra eiwitten toe. Ik ging voor blokjes verse zalm.
- Bak 40minuten af in de oven (op 170°C).
- Laat het geheel afkoelen zodat het ei goed stolt en serveer met een fris slaatje.
Geen inspiratie voor andere varianten? Wat dacht je van deze?
- Kerstomaatjes, spinazie, oregano en feta.
- Broccoli, peper, zout, een beetje mosterd en kip.
Welke probeer jij uit?
Ps: ken je iemand die, net zoals ik, ook liever geen korstjes eet. Stuur hen dan dit recept door 🤭